Oikein hyvää alkanutta vuotta 2014 teille kaikille lukijoilleni.
Tein ennen joulua piimäjuustoa pitkästä aikaa ja tulikin niin hyvää,
että päätin tehdä eilen uudelleen.
Ostin juustoon 3 l vanhan ajan luomu täysmaitoa ja 1 l talouspiimää.
Tein aivan samallalailla kuin ennen jouluakin, eli kuumensin maidon ja
kevyesti vispasin 3 munaa ja sekoitin siihen piimän, ohuena norona
valutin piimä-munaseoksen maidon sekaan, kuumensin hieman ja annoin
juoksettua puoli tuntia.
Kun sitten reikäkauhalla nostelin juustomassaa muottiin (lävikköön),
niin ihmettelin, että olipa vähänlaisesti massaa ja herakin oli aivan valkoista.
Aikaisemmasta erästä samoilla määrillä, tuli massaa paljon enemmän ja
herakin oli väritöntä. Ainoa ero oli, että silloin käytin tavallista punaista maitoa
ja asidofiluspiimää. Jotain eroa raaka-aineilla täytyy olla, koska muuten tein aivan
samalla tavalla. Mutta juustosta tuli kyllä hyvää.
Lämpimästä herasta litran verran purkitin maitotölkkiin pakastimeen.
Lopusta tein leipätaikinan, mutta en tullut katsoneeni kaapista jauhotilannetta etukäteen.
Tietenkin siinä kävi niin, että jauhoja oli hiukan liian vähän.
Käytin kilon malmgårdin kartanon luomu spelttijauhoja, paikallisen viljelijän
vehnäjauhoja, sekä hiukan kauraryynejä ja ruishiutaleita.
Taikina oli niin löysää, ettei siitä voinut ajatellakkaan leipoa leipiä,
joten kippasin taikinan kahdelle uunipellille ja paistoin "peltileipää".
Leivästä tuli kyllä kuohkeaa ja maukasta, vaikka pelkäsin ettei se onnistu.
Olin meinaan aika paniikissa, kun huomasin jauhojen loppuvan ja taikina
oli ihan "velliä". Huh, mikä tuuri!
Noh, kesä meillä jatkuu ja kukkasipulit alkavat työntää
vihreitä varsia ylös. Saas nähdä miten käy niiden kanssa.
Toivotan kaikille oikein hyvää viikonloppua!
herkullista juustoa.
VastaaPoistaMiulla on jo lumikellot nupuillaan, ja narsissit nousee esiin, hurjalta tuntuu .
Mummu tapasi tehdä tuota juustoa jouluksi. Se oli minun herkkuani. Osaisinkohan ite tehdä?
VastaaPoistaOn eroa mitä maitoa ja piimää käyttää. Itse löysin sopivan yhdistelmän täysmaito ja rasvaton piimä. Nyt pitäisi kokeilla tuleeko Eila maidosta hyvä juustö
VastaaPoistaMakoisan näköistä juustoa. Maistuis kyllä mullekin.
VastaaPoistavoi ei, noita sipuleita. mitenhän niiden nyt käy??
VastaaPoistahyvän näköinen juusto, nam!
Näyttää todella herkulliselta.. nam. Oikein mukavaa alkavaa vuotta sinulle:)
VastaaPoistaMaku ratkaisee :)
VastaaPoistaEn ole koskaan tuollaista maistanut. Äiti sitä teki kun olin lapsi, mutta silloin en uskaltanut maistaa :D
VastaaPoistaHerkullisen näköistä!
VastaaPoistaJoskus lapsuudessa tuota näin pöydässä, mutta en muista maistaneeni.
Leppoisaa Loppiaista!
Herkulliselta tosiaan näyttää, mutten minäkään ole koskaan maistanut =)
VastaaPoista